Дні добросусідства 2015

28-30 серпня у селах Корчмин-Стаївка проходили Європейські дні добросусідства. На ділянці кордону між селами Стаївка (Сокальський район, Україна) і Корчмин (Томашівський повіт, Люблінське воєводство, Республіка Польща) було організовано перехід для вільного відвідування українцями та поляками святих місць, які пов’язані історією ікони Корчминської Матері Божої і які опинилися по обидва боки кордону між сусідніми державами.
Проща в Корчмині має вікову історію. Мешканці з навколишніх регіонів приходили до цього місця на молитву аж до 1951 року, коли село розділив українсько-польський кордон. Церква опинилася на польському боці на відстані 500 метрів від кордону, а каплиця з чудодійним джерелом на українській стороні на відстані 20 метрів. Давню традицію відновили понад десять років назад. З того часу щорічно на території розділеного державними кордонами села Корчмин і Стаївка проводяться транскордонні зустрічі, а в їх рамках – молитовна проща до чудотворного джерела у місці явлення Матері Божої та з нагоди празника Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня. Така сучасна ініціатива отримала благословення Блаженнішого Архієпископа Любомира Гузара.

11951851_865180153561350_582193137895759199_n
У 2015 році було вирішено розвинути програму традиційних зустрічей на кордоні та провести 28-30 серпня в княжому Белзі та селах Корчмин-Стаївка Європейські дні добросусідства під гаслом «Єдність без кордонів».
Зокрема, у п`ятницю 28 серпня та у неділю 30 серпня було проведено Богослужіння у намірі миру в Україні та з нагоди професійного свята працівників вугільної промисловості, прощу під гаслом «Європа дихає двома легенями» біля чудодійного джерела у с. Стаївка на українсько-польському кордоні. Також було проведено культурно-духовне фольклорне свято.

11902570_865179950228037_5282077747250074178_n

Не була осторонь таких важливих подій і наша школа. Педагоги та учні взяли участь у святковій Літургії біля чудотворного джерела. Колектив школи вважає, що основою, стержнем виховання, на який можна опиратися у процесі виховної роботи, є духовність українського народу, його культура. Ці основні цінності пізнаються, виховуються та примножуються у великій мірі завдяки таким духовним заходам, які проводяться щорічно під час святкувань Днів добросусідства. Учні школи під керівництвом вчителя початкових класів Гнідець С.Я. та музичного мистецтва Ганиш Л.О., а також вчителя української мови і л-ри Валько О.Б. підготували літературно-музичну композицію «Ми діти твої, Україно». Виступ носив національно-патріотичний характер, мав духовно-моральне спрямування. Діти не лише оспівали красу рідної землі, але і вшанували пам’ять тих, хто боровся і бореться за нашу свободу і незалежність, попросили у Матері Божої на цій святій землі миру і спокою нашій країні, щасливого майбутнього підростаючому поколінню.
Слід відзначити високий рівень художнього читання учнів, майстерність виконання вокальних творів, виконання хореографічних композицій та глибокий ідейний зміст виступу наших дітей. Прослідковувалося оптимальне поєднання форм організації виховної роботи: індивідуальної, групової, масової. Це завдяки зусиллям та високій професійній майстерності педагогів школи. Необхідно також відзначити естетичність зовнішнього вигляду школярів.
Подібні заходи та участь у них учнів школи мають велике значення для формування у дітей відчуття національної приналежності, власних коренів, роду, родини, народу, віри в Бога та Україну. Вони пробуджують інтерес до історії та культури власного народу, поваги до держави, традицій та звичаїв українців.

OlegValko

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


Стаївська гімназія імені Осипа Лещука; вулиця Нова, 32; Червоноградський район; індекс 80017, Львівська область
e-mail: staivka2012@gmail.com